2015. június 27.
Ribizlis clafoutis vaníliás-fahéjas tejföllel
Francia desszert...De ellentétben a többi őrülten bonyolult, 'mindenszabálytbekelltartani' különben nem sikerül recepttel (fránya macaron...) ellentétben egy igazán könnyű, keverem-kavarom-megsütöm és kész sütemény. Nincsenek bonyolult technikák, sem őrült drága alapanyagok, csak az alap tészta és az idény gyümölcsök. Igazán klassz. Készítettem már barackból is, de a levesebb gyümölcsökkel vigyázni kell, mert eláztathatja a tésztát. Persze utólag már mindig okosabb az ember! :P Ja, és mostanság egyre sikkesebb ez a süti, akár sósan is!
Hozzávalók:
3 nagy egész tojás (XL) vagy 4 kisebb
2 csomag vaníliás cukor
1/2 tk vanília aroma (kihagyható)
6 ek cukor
7 púsos ek liszt
4 dl
1 csipet só
400-500 g ribizli jelen esetben
porcukor
1 nagy tejföl (250g)
1 csomag vaníliás cukor
1 púpos teáskanál fahéj
ízlés szerint még porcukor
A tojásokat egy tálba beleütöttem, hozzátettem a cukrokat, sót, aromát és robotgéppel alaposan, felvertem (fehéredésig, krémesedésig). Utána hozzászórtam a lisztet és még mindig a a robotgép keverőlapátjaival összekevertem, majd fokozatba téve azt is jól elkevertem. Majd következett a tej amit hozzáöntöttem és alacsony fokozaton azt is bele robotoltam. Kifejezetten híg tésztát kapunk, nem kell megijedni, sütés közben szépen összeáll. Aztán az egész masszát egy előre kivajazott piteformába öntöttem, és megszórtam a ribizlivel, hogy mindenhova jusson. 200C-on sütöttem, majd mikor már a külseje szép barna lett, de a formát megmozgatva a közepe még folyós volt visszavettem 180 C-ra és összeállásig sütöttem. Kb. 50 perc alatt sült készre. Sajnos a sütőből kivéve kicsit összeesett.
Porcukorral meghintve, vaníliás-fahéjas tejföllel tálaltam. Incsi-fincsi!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése