2015. június 20.

Vadas marha




Ezt a receptet egy főzőiskolában tanultam. Attól kicsit eltérve született meg az 'én' vadasmarha receptem, ami merőben más mint az anyukámé, vagy az anyósomé. Habár nem valami fotogén, ez valami isteni így, pedig azok is nagyon jók. Bármilyen hússal meg lehet csinálni, de marhával az igazi!

Hozzávalók:
1,5 kg marhalapocka, vagy marha apróhús
1 fej vöröshagyma
1 egész póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
8 db répa (közepes)
1 szárzeller (ha nagyobbat kapunk, akkor vagy 6-7 szár)
1-2 db fehérrépa
füstölt szalonna
4-5 db babérlevél
cukor
só, bors
víz

a szalvétagombóchoz:
5 dkg vaj
1 bagett, vagy 2-3 szelet kenyér
kb. 2 dl tej
2-3 db tojás
liszt
só, bors
zöldfűszer opcionálisan (petrezselyem, medvehagyma, kakukkfű)

A marhahúst megtisztítom az inasabb részektől, majd kockákra vágom. Egy lábasban, vagy nagyobb falú serpenyőben a felkockázott szalonnát pirítani kezdem, amikor már kiengedte a zsírját, belerakom a felszeletelt hagymát, póréhagymát és fokhagymát, majd megcukrozom, hogy az szép barnára karamellizálódjon. Közben hozzáteszem a babérleveleket. Amikor a hagyma már puhára párolódott és szép barnás színe lett, hozzáteszem a felszeletelt répát és fehérrépát, és tovább párolom az egészet. Hogy le ne égjen kevés vizet öntök alá, de hagyom lesülni is, hogy pörzsanyag keletkezzen. Amikor a répa félig megpuhult hozzáadom a szintén felvágott szárzellert, sózom, borsozom, és hagyom, hogy az egész puhára összefőjön. (a szárzeller sok vizet enged, úgyhogy utána már nehéz pirítani, hogy a barnás színét elnyerje). Amikor már puha minden, hozzáteszem a húst, jól belenyomkodom a zöldséges szószba, és puhára főzöm. A zöldség teljesen szét fog esni, és kellemes, pörzsanyagos íze, színe lesz. Mikor a husi jó puha, kiszedegetem a lábasból. A zöldséges masszát pedig botmixerrel összeturmixolom. Ha túl édesre sikerül, akkor kevés fehérborecettel, vagy citromlével savanykásítható.

A szalvétagombócokat a főzési idő alatt készítem el.
A kenyeret kockákra vágom, és kevés vajon megpirítom. Majd egy keverőtálba teszem. Felöntöm tejjel, hogy az kb. ellepje, de ha 3/4-ig fedi az is jó. Hozzáütöm a tojásokat, és annyi lisztet szórok hozzá, hogy egy lazább, de összeálló tésztává tudjam gyúrni. (ragacsos lesz, nem kell megíjedni). Természetesen ízesítem sóval, borssal, zöldfűszerrel. Ha kész, alufólia kockákra kiporciózom, majd szaloncukor szerű hengerként becsomagolom. Az alufóliába zárt masszát pedig előmelegített sűtőben, gőzfürdőben megsütöm-főzöm. Tűpróbáig sütöm.

Nem egy gyorsan elkészíthető étel, de annál finomabb. Nálunk az egyik kedvenccé vált!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...