2015. június 17.
Töki pompos gazdagon
Előző este lefekvés előtt Martha Stewart-ot néztük a tv-ben. Éppen pizzákat, focacciákat gyártott, és elmondta többször is, hogy az élesztő futtatásához 45 C alatti folyadékot kell használni, különben kinyírjuk az élesztőt. Közben eszembe jutott, hogy, na igen én is jártam már így nem egyszer a kenyérlángos készítése közben. Aztán jött az ötlet, hogy mi lenne ha az lenne másnap a vacsora. Anya receptjét kicsit megvariáltam, használtam Martha tanácsát is, és így egész jól sikerült. És azt a dicséretet is megkapta, hogy jobb mint a pizza, ami pedig nagy szó!
Hozzávalók (30x35 cm-es tepsihez):
500 g liszt
300 g krumpli
2,5 dl főzőlé
50 g élesztő
2 kk cukor
1,5 kk só
250 g tejföl (1 nagytejföl)
4-5 gerezd fokhagyma
4-5 fej lilahagyma
2 szál újhagyma
füstölt szalonna
parasztkolbász
2 nagyobb paradicsom
10 db mini mozzarella
10 dkg trappista sajt
só, bors
A krumplit megfőzöm (só nélkül), majd áttörtem. A főzőlevet kicsit hagytam hűlni, majd abban a cukorral megfuttattam az élesztőt. Közben a liszthez hozzáadtam az áttört krumplit, majd az élesztőt, és kevés sót. Összegyúrtam, és kelni hagytam. Közben a szalonnát lepirítottam, majd a karikára vágott lilahagymát is félig megpároltam benne. A többi hozzávalót felkarikáztam. Mikor kb. kétszeresére kelt, a tepsit kikentem olajjal, majd belelapogattam a tésztát, hogy kitöltse azt. 200 C-os sütőben kb. 5 percig sütöttem, hogy kérget kapjon a teteje. Majd kivéve a sütőből ráraktam a feltétet. Először a fokhagymást tejfölt (belereszeltem a fokhagymát), aztán a lilahagymát, újhagymát, szalonnát, kolbit, parit, mozzarellát és végül a trappistát, majd az egészet megsóztam és megborsoztam. Sütőben kb.20-25 perc alatt készresült. (talán túl is sült egy kicsit)
Anya receptje abban különbözik, hogy porélesztőt használ, nem futtatja meg, csak összekever mindent. Feltétben pedig a klasszikus lilahagymás császárszalonnás kombót követi.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése