Hozzávalók: (20x 35 cm-es magas falú tepsihez)
1 kg darált sertéslapocka
5-6 gerezd fokhagyma
1 l anya féle, házi paradicsomlé, vagy annak hiányában 1 üveg passata
só
bors
bazsalikom
oregánó
olaj
500 g durum lasagne tészta
1 nagytejföl (250g)
20 dkg trappista vagy nagylyukú sajt
1 db mozzarella
bazsalikom levelek
500 ml tej
5 ek liszt
olaj
Olajat hevítettem egy magas falú serpenyőben, arra került a darált hús. Jól megsóztam, megborsoztam, hozzáadtam a fokhagymát, bazsalikomot, oregánót és a húst fehéredéséig pirítottam. Hozzáadtam a paradicsomlevet és továbbfőztem a ragut. A fűszert nem kell sajnálni róla, mert a paradicsomlé nem ízesített, valamint nem árt ha jó fűszeres ízű lesz a ragu, hogy a sütőben a tészta jól magába tudja szívni az ízeket. Amint szépen összerotyogott a ragu, elkezdtem összeállítani a lasagne-t. A tepsi aljára egy réteg ragu került, majd rá 5 lasagne tészta fért. A tésztára újabb ragu adagot tettem, valamint mozzarella darabkákat, friss tejföl halmokat, reszelt sajtot és friss bazsalikom leveleket. Aztán következett újra a tészta, és így tovább, amíg a ragu el nem fogyott. A tetejét tésztával zártam, majd azt leöntöttem kevés borssal ízesített besamel mártással és bőségesen megszórtam reszelt sajttal. (Besamel: kevés olajon világos rántást készítettem, majd hozzáöntöttem a tejet és sűrűsödésig állandó keverés mellett összefőztem.)
200 C-os sütőben addig sütöttem, amíg a teteje szép barna nem lett.
A lasagne-nak jól áll, ha kicsit állni hagyjuk, hogy össze tudjon érni, a tészta jól megszívja magát, így finomabb is, és könnyebb szeletelni is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése